Hollanda’da Taşınma Serüveni

Hollanda’da Taşınma Serüveni

Sevgili Göçmen,

Yeni kiraladığın veya satın aldığın evde elektrik su işlerini nasıl yapacağım diye düşünüyorsan ya da Hollanda’da  ev satın aldın ve nasıl taşınacağım diyorsan, bu yazım senin için gelsin…..

Bir önceki yazımda İstanbul’dan Hollanda’ya taşınma maceramı anlatmıştım.Şimdi ise Hollanda içinde, iki sokak arkaya (çok uzağa)  nasıl taşındığımı yazdım.

İstanbul’dan buraya taşınırken Bafa : Uluslararası taşınma firması (https://www.bafagroup.com/) bütün eşyalarımızı kutulamıştı. Ne güzeldi o taşınma 😊.Tecrübeli taşınan olarak, eğer şirket taşınmanızı karşılıyorsa, kutuları geri vermeme gibi bir seçeneğiniz olabilir. Mutlaka sorun, böyle bir şansınız varsa kullanın. O kutular ileride çok işinize yarıyor. Şimdi sıra taşınma için gerekli olan malzeme listesine geldi. (En zor kısmı da bu :)) Malzemeler boş kutu, koli bandı, ben renkli bant aldım her oda için farklı, böylece odaların kutuları karışmadı,pat pat (bunu başka bir ismi var ama bu isim daha sevimli  geliyor ) ve makas. İlk olarak kutu arıyoruz. Bizim kutu arayışımız Action da son buldu ama siz isterseniz marketlere sorabilirsiniz onlarda bolca ve çeşit çeşit var.

Nakliye Firmaları

Taşınmamız kesinleşince, evden eve nakliyat firmalarıyla görüştük kimi firmalar eve gelip eşyalara baktıktan sonra fiyat bilgisi verdi. Benim görüştüğüm firmalar: Meta Topmovers, Vereijken Transport, Brabant Moving Central ve Student Movers. Biz Student Movers ile taşındık sökme ve monteleme işinizi biz yaptık ama isterseniz kutulama montaj dahil fiyat da alabiliyorsunuz. Fiyatlar, ne kadar rahat ve özenli taşınmak istemenize göre değişiyor. Taşınmaya gelecek taşımacı sayısı,asansör talebi vb göre fiyat aralığı değişiyor.Yardıma gelen kayınvalidem ve teyzem sayesinde, biz her şeyi hemencecik topladık ve yerleştirdik.

Eindhoven taşınma firmaları

Satın aldığınız ya da kiraladığınız evde temel servisler hiçbir zaman kesilmiyor, ( Türkiye’deki gibi sayaçlara kilit vurmuyorlar) dolayısıyla yeni taşınacağınız evde acaba su var mı, elektrik var mi diye düşünmenize gerek yok. Fakat 1 ay içinde kendi üstünüze almazsanız, o zaman yüklü bir ceza ile karşılaşmanız olası. Elektrik, su ve ısınma gibi ana servisler, her şehirde farklı firmalar tarafından sağlanıyor. Bunlar için yapmanız gerekenler, sırasıyla firmaların tekliflerini karşılaştırmak, bütçenize uygun olanı bulduktan sonra firma ile iletişime geçip gerekli belgeleri temin etmek ve kontrat işlerini halletmek. Telefonda Hollandacayı henüz çok iyi bilmediğinizi söylerseniz, çalışanlar İngilizce size yardımcı  olabiliyorlar. Hollanda’yı sevmek için bir neden daha. Bir çok firma, oturum izniniz ve adresinizden başka bir şeye ihtiyaç duymuyorlar.

İnternet için işler biraz daha farklı, anlaştığınız firma seçtiğiniz internet tipine göre binanızın uygunluğunu kontrol ediyor, o hizmeti hangi sınırlar dahilinde sağlayabildiğini söylüyor, hatta kimi zaman eve gelip dağıtım kutusunu değiştiriyorlar. Birçoğu kurulum için ücret istiyor, kendinize güveniyorsanız  (elinizden iş geliyorsa )hiç ödemeyin, telefon+televizyon+internet gibi kombine paketler aldıysanız, yardim almakta fayda var. Ps: Biz interneti Telfort, elektriği Greenchoice firmasından alıyoruz.

Elektrik,su, internet işimizi de hallettiğimize göre yeni evimize taşınabiliriz. Taşınacağımız evde biraz tadilat yaptık.Yerler ahşaptı bazı yerlerinin rengi solmuştu, çizilmişti yeniden sistra yaptık (çok zor pek tavsiye etmem) Praxis de Boeling denen firmadan  bu makinalardan kiralayabiliyorsunuz.(Günlük ücreti 25 – 70 Euro)

Üst katta halıflex olan yerleri kaldırdık, laminant yaptırdık. Burada Hollanda’lılar  başkalarına ihtiyaç duymadan her işi kendileri yapıyor (Hollanda sistemi ) ama biz (Türk işi yaptık ) bir Türk usta ile çalıştık, güzel de yaptı. Laminantları da diğer yerlere göre birazcık daha uygun olan bir yerden aldık. Çok değişik laminant çeşitleri var ,tavsiye ederim. Mağazanın adresini web sitesinden bulabilirsiniz.

Tüm bunları 1 ay içinde tamamladık ve temiz temiz yeni evinize yerleştik 🙂 Size tavsiyem taşınırken çağırabileceğiniz eş dost arkadaş varsa çağırın.Utanmayın :)Tek başına taşınanlar hala kendine gelemedi 🙂

aysaa

Related Posts

Sinter vs Santa

Sinter vs Santa

Hollanda Eğitim Sistemi Nasıl ?

Hollanda Eğitim Sistemi Nasıl ?

Hollanda’da Mühendis Olarak Çalışmak

Hollanda’da Mühendis Olarak Çalışmak

2021 Hollanda Vatandaşlık Şartları

2021 Hollanda Vatandaşlık Şartları

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

İlginizi çekebilir

Dil secenekleri

Tags