Havai Fişek Ve Yeni Yıl

Havai Fişek Ve Yeni Yıl

2020 yılına sayılı günler kaldı. SinterKlaas, Noel derken bir bakmışsınız 10-9-8 diye sayıyoruz. Evet şimdi yazacaklarım tam da 3-2-1 dedikten sonra başlıyor.

Hollanda’da yeni yıl demek havai fişek demek. Hollandacası VUURWERK. Havai fişekler ateşlendiğinde ışık, ses, duman veya hareket gibi etkilere neden olan patlayıcı ve/veya yanıcı kimyasal maddelerin (kilit olarak da bilinir) karışımlarını içeren karton, kağıt, plastik ve metal gibi bir malzemedir.

Aralık ayı boyunca evinize gelen tanıtım dergileri arasında bolca kampanyalı havai fişek katalogları görmüşsünüzdür. Mağazaların bazı bölümleri de havai fişek çeşitleri için ayrılmış durumda. Ben ilk Hollandaya taşındığımda bu durumu pek anlamladıramamıştım “Allah Allah! Bizi düğün sahibi mi sandılar acaba?” diye. Bildiğiniz gibi, havai fişekler Türkiye’de genelde düğünlerde kullanılan bir malzemedir. Pek yanına da yaklaşılmaz. Fakat burada durum pek öyle değil. Hatta utanarak itiraf ediyorum benim de geçen yıl havai fişek yakmışlığım var. Fakat çok gereksiz bir eğlence olduğunu düşünüyorum. Özellikle, kuşlar ve doğa için çok zararlı olduğunu belirtmek lazım. Kamu spotu 🙂

havai fişek

Sadece Aralık ayında satışına izin verildiği için Action’da ve diğer pek çok mağazada bulunuyor. Ara ara bir patlama sesi duyarsanız korkmayın. Bu ses rocket ya da bir çeşit havai fişek sesidir. 31 Aralık’ta akşam üzerinde başlıyor vee bitmiyorrrrr! Neredeyse sabah 4’e kadar azalarak devam ediyor. Hollanda’da ilk yılınız ise bu eğlence size sevimli gelebilir taa kii uykunuzdan korku ile uyanana dek.

Küçük bir tavsiye isterseniz, çocuklarınızı sokağa çıkarmayın derim. Havai fişeklerin hepsi gökyüzüne doğru gitmeyebiliyor. Ben evimde pencerelerimi sıkıca kapatıp gökyüzünde renk cümbüşünü izlemeyi düşünüyorum.1 Ocak’ta haberlerde pek çok yaralanma olayı duyacağız. Kamu spotu 2: Kanalizasyona havai fişek atan çocuğa bir göz atın isterseniz.

Aşağıdaki grafikte Hollanda’da yıllara göre yaralanma sayılarını görebilirsiniz:

Yaralanma oranları Kaynak: NOS

Hollanda’da havai fişek almak bir hobi haline gelmiş. Kimi insanlar maaşlarının bir kısmını havai fişek için ayırıyor. Aralık ayı boyunca depolarında saklıyorlar. 2018 yılında Hollanda’da 70 milyon Euroluk havai fişek satışı olmuş.

Eğer Eindhoven’da tehlikeli bir durumla karşılaşırsanız BuitenBeter uygulamasından ya da telefonunuzdan 14040’ı tuşlayarak yetkililere ulaşabilirsiniz.

2020 yılı, bu yazıyı okuyan herkese ve sevdiklerine mutluluk, huzur ve sağlık getirsin. Şimdiden MUTLU YILLAR…….

aysaa

Related Posts

Sinter vs Santa

Sinter vs Santa

Hollanda Eğitim Sistemi Nasıl ?

Hollanda Eğitim Sistemi Nasıl ?

Hollanda’da Mühendis Olarak Çalışmak

Hollanda’da Mühendis Olarak Çalışmak

2021 Hollanda Vatandaşlık Şartları

2021 Hollanda Vatandaşlık Şartları

No Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

İlginizi çekebilir

Dil secenekleri

Tags