Hollanda’da Hallowen(Cadılar Bayramı) Nasıl Kutlanır?

Hollanda’da Hallowen(Cadılar Bayramı) Nasıl Kutlanır?

Halloween Nedir?

Cadılar Bayramı, her yıl 31 Ekim’de kutlanır

Cadılar Bayramı, başlıca Kuzey Amerika ve Britanya Adaları‘nda yer alan ülke ve bölgelerde kutlanır. Bu bölgelerde oldukça büyük ve görkemli bir festival olan Cadılar Bayramı kutlamaları, Amerikan kültürünün etkisiyle Avrupa[4] ve Okyanusya‘da[5] yer alan diğer Batılı ülkelerin yanı sıra JaponyaFilipinler ve Latin Amerika‘da da yaygınlaşmaktadır.[6][7]

Cadılar Bayramı, Anglosakson dünyasında ve başlıca Batılı ülkelerde Halloween olarak adlandırılır. Bu sözcük All Hallow’s Eve (Azizler Günü‘nün arifesi) kavramından kısaltılarak oluşturulmuştur

Çoğu bilim insanı, Cadılar Bayramı’nın 2.000 yıl önce, Avrupalı ​​Kelt halkının Samhain adlı bir festivalde hasatın sonunu ve yeni yılın başlangıcını kutlamasıyla başladığını düşünür.

The American Folklife Center’a göre, aynı zamanda ölülerin şerefine yakılan büyük şenlik ateşleriyle diğer dünyevi ruhlarla bir araya gelme zamanıydı.

1800’lerin sonunda insanlar,Cadılar bayramının dini ritülleriden sıyrıldılar. Bu günlere sadece oyunlar, sonbahar yiyecekleri (balkabağı), kostümler ve parti kısmı kaldı.

Trick or Treat (Şeker mi? Şaka mı?) Nerden Çıktı?

“Şeker mi? şaka mi ?” ifadesinin nereden ve ne zaman çıktığı tam olarak bilinmese de; yoksul insanların, daha varlıklı ailelerin evlerini ziyaret eder ve ev sahiplerinin ölmüş akrabalarının ruhları için dua etme sözü karşılığında ruh keki denilen hamur işleri aldıkları ‘Souling’ olarak bilinen bu uygulama daha sonra kapı kapı gidip yiyecek, para ve içecek gibi hediyeler isteyen çocuklar tarafından başlatıldığı da rivayetler arasında.

Cadılar Bayramı’nın gerçek bir ulusal etkinlik haline geldiği 1950’lerde popülerlik arttı. Ulusal Perakendecilik Federasyonu’na göre bugün 179 milyondan fazla Amerikalı tatili kutluyor ve yılda yaklaşık 9.1 milyar dolar harcıyor.

Hollanda da HALLOWEN Nasıl Kutlanır?

Hollanda’da Cadılar Bayramı pek popüler olmasa da zamanla Hollandalıların da ilgisini çeker hale gelmeye başladı.

2019 yılında Hollanda’da çok korkunç ama bir o kadar da eğlenceli bir Halloween geçirmiştik. Bazı mahallelerdeki sakinler evlerini Cadılar Bayramı dekorasyonlarıyla dekore ediyorlar, böylece çocuklar hangi kapıyı çalacaklarını biliyorlar. Meerhoven sokaklarını dolaşıp şeker toplamıştık (Biz değil tabii ki, çocuklar. Biz yancıydık :)).

Geçen yıl mahalle sakinlerini tebrik ettim(içimden). Stephen King film sahnelerini aratmayacak mekanlar ve kostümler hazırlamışlardı.

Evin camlarına sinevizyon koyup, ışıktan yerde yürüyen örümcekler yapmışlardı. Bazı çocuklar örümceklerin üstlerine geldiğini zannedip çığlıklar içinde kaçışmışlardı.

Diğer bir evin kapısında ise, kan izi vardı. Kapıda ise doktor önlüğü giymiş, elinde testere ile çocuklara şeker ikram ediyordu.

Bir sokakta ise cadılar bayramı partisi vardı. Dj eşliğinde insanlar korkunç kıyafetleriyle dans ediyorlardı. Sokaktan geçenlere üstünde kan yazan küçük içki şişeleri dağıtıyorlardı.

Çocuksuz, bekar hayatının daha baharında 🙂 olan insanlar merkezde düzenlenen partilere katılıyorlar

Titreyen bacaklarım ile eve döndüğümde “Bence bu bayram çocuklara uygun değil” demiştim.

Bu yıl, komşular tarafından korkutulmak nasip olmadı. Gerçi coronavirüs korkusuyla korku limitimizi fazlasıyla doldurduk.

Umarım seneye hayatı donduran coronavirüsten kurtulur, korkunç kıyafetlerimizi giyer sokakta lezzetli şekerlerden yiyebiliriz. (Ups! Klavyeyi kızım ele geçirdi :))

aysaa

Related Posts

Hollanda’da Noel Nasıl Kutlanır?

Hollanda’da Noel Nasıl Kutlanır?

Doğum Gününüzde Ücretsiz Girebileceğiniz Eğlence Parkları

Doğum Gününüzde Ücretsiz Girebileceğiniz Eğlence Parkları

KARNAVAL Zamanı….

KARNAVAL Zamanı….

No Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

İlginizi çekebilir

Dil secenekleri

Tags