Hollanda’ da Emeklilik Sistemi

Hollanda’ da Emeklilik Sistemi

Artık Hollanda’ya tamamen yerleştiğimize göre gelecek hakkında planlar yapabiliriz. Bu planlardan en önemlisi de “Hollanda’da Emeklilik”diyebiliriz.

Emeklilik sistemi uzun bir süredir yazmak istediğim bir konuydu. Bizim gibi buraya göçmen olarak çalışmaya gelenler için önemli bir başlık.

Öncelikle, size genel olarak Hollanda emeklilik sisteminden bahsedeyim, sonra da göçmenler için emeklilik sistemi nasıl oluyor kısaca onu anlatayım.

Hollanda’da emeklilik planı, üç ana sütun üzerine inşa edilmiştir: Devlet emekliliği, özel çalışan emeklilik sistemi (emeklilik yasasıyla düzenlenir) ve bireysel özel emeklilik.

pension

Devlet Emekli Maaşı (AOW)

Bu, Hollanda’da yaşayan ve bir yıldan fazla çalışan kişi için temel emeklilik maaşıdır.

AOW yaşlılık aylığı olarak da bilinir. Bu emekli maaşı, aşağıdaki belirtilen koşullar altında asgari ücrete bağlıdır;

  • -% 70 asgari ücretle yaşamak
  • Partnerinizle % 50 asgari ücretle yaşamak (Partneriniz de emeklilik yaşına geldiğinde birlikte % 100 olacaktır)
  • Hollanda’da yaşayan herkes,bazı istisnalar dışında sigortalıdır ve her yıl AOW yaşlılık aylığının % 2’sine kadar hak kazanır.
  • Hollanda dışında ikamet ettiyseniz veya çalıştıysanız, sigortaya bir süre katkıda bulunmadığınız ve dolayısıyla daha az biriktirdiğiniz için emekli olduktan sonra daha düşük bir emekli maaşı alırsınız.
  • Ayrıca, 1 Nisan 1950’den sonra doğduysanız, sigorta süreniz bir yıldan az ise AOW yaşlılık aylığı alamazsınız.

Ortalama yaşam süresi arttıkça, AOW yaşlılık aylığı almak için gerekli emekli olma yaşı da değiştirildi. İşte 2022’ye kadar ki tablo;

  • 2018’de 66’ya
  • 2021’de 67’ye
  • 2022’de 67 yıl 3 ay

2022’den sonrası için SVB’de, bireylerin devlet emekliliği için emeklilik yaşlarının ne olacağını hesaplayabilecekleri bir hesap makinesi var.

Erken Emeklilik bir seçenektir, ancak genellikle AOW ödemelerinin yapılmayacağı veya başka bir şekilde azaltılmayacağı, resmi Hollanda emeklilik yaşına kadar kendi kendini finanse etmek gerekir. Benzer şekilde, emekliliğinizi ertelemeyi de seçebilirsiniz, emeklilik yaşının ötesinde emeklilik yardımlarınızı ve ödeneklerinizi artırabilirsiniz.

Özel Çalışan Emekli Maaşı


Şirket, çalışanlarına aylık bir emeklilik fonu öder. Sermaye yatırımından elde edilen yatırımın geri dönüşü, mevcut ve gelecekteki emekliler için emeklilik yardımlarını öder.

Emeklilik fonlarının çoğu belirli işletmelerle ilgilidir, ancak yine de kanunlar, emekli maaşlarının bağımsız ve kar amacı gütmeyen kurumlar olmasını gerektirmektedir, bu nedenle korunmaktadırlar.

Emeklilik kanunu tarafından düzenlenen ve çalışanlar için emeklilik hükümleri olarak tasarlanan çok çeşitli özel emeklilik fonları da bulunmaktadır.

Hollanda’daki özel çalışan emeklilik fonları, kar amacı gütmeyen kuruluşlar olup,vakıf olarak faaliyet gösterirler ve Hollanda yasalarına göre herhangi bir şirketin bir parçasını oluşturmayan bağımsız tüzel kişilikler olarak kabul edilirler. Bu nedenle, bir şirket mali sıkıntıya girerse, emeklilik fonu etkilenmeyecektir. Hollandalı çalışanların% 90’ından fazlası özel emeklilik fonuna sahiptir.

Bireysel Özel Emeklilik


Bireysel emeklilik, serbest meslek sahipleri ve toplu emeklilik programı olmayan sektörlerde çalışanlar tarafından kullanılmaktadır.

Basitçe, emeklilik servet yönetimi ürünleridir. Bu şekilde, bireyler hayat sigortası, hisse senetleri veya gayrimenkul ve ilgili vergi avantajları gibi emeklilik ürünlerini veya yatırımlarını bağımsız olarak satın alabilir ve yönetebilir.

Herkes, gereksinimlerini karşılamak için üçüncü ayaktaki bir ürünü satın alabilir. Bu şekilde, insanlar genellikle vergi avantajlarından yararlanarak ekstra emeklilikten tasarruf edebilirler. Bir kişi para biriktirmeyi seçerse, bu da bireysel özel emekliliğin bir parçası olarak kabul edilir.

Bir kişinin borçsuz bir evi veya emekli olduğunda sattığı hisse senetleri varsa, bu değer daha iyi ve daha rahat bir yaşam standardı için kullanılabilecek ek bir servet olarak görülebilir.

Ne kadar emekli maaşı alacağım?


Bu elbette yıllar içindeki ödediğiniz katkı miktarına dayanmaktadır, ancak şimdiye kadar ne kadar emekli maaşı biriktirdiğinizi, emeklilik yaşında ne kadar tahmini maaş alabileceğinizi, daha erken veya geç emekli olursanız ne kadar alabileceğinizi görebileceğiniz bir web sitesi var. Bunların, önümüzdeki yıllarda iyiye ya da kötüye gidebilecek varsayımsal hesaplamalar olduğunu unutmayın. Bu konu ayrıca web sitesinde açıkça sorumluluk reddi notu olarak belirtilmiştir.

Bu web sitesi ayrıca, şimdi veya emekli olduktan sonra vefat ederseniz geride kalanların emekli maaşlarına ne olacağı gibi varsayımsal senaryolarla ek bilgiler de sağlar. DigID ile oturum açmanız gerekiyor.

Hala tahmini bir rakam arıyorsanız, 60 bin euro üzerinden emekli maaşınız ödendiğini varsayarak kaba bir hesaplama ile yaklasik(AOW dahil) 2.500 euro gibi bir para elinize geçebilir. Tabiki de bu, sistemde çalıştığınız yıl sayısına, emeklilik fonunun karlılığına, emekli olana kadar ki katkınıza ve devamlılığınıza göre şekillenir.

Expatlar için farklar nelerdir ?


Öncelikle, expat veya değil, bir yıldan fazla çalışıyorsanız, emeklilik yaşına göre emekli maaşı almaya hak kazanırsınız. Göçmenler için bir diğer önemli nokta ise; emekli maaşınızın yönetimini elinizde tutmanız gerektiğidir, çünkü Hollanda’dan ayrılırsanız, taşındığınız ülkeye transfer edilebilir. Ancak, bunun gerçekleşmesi için aktif olarak izlemeniz gerekir.

Umarım biraz olsun Hollanda’da emeklilik sistemi hakkında bilgi sahibi olmuşsunuzdur.

aysaa

Related Posts

Bach Çiçekleri Terapisi

Bach Çiçekleri Terapisi

Hollanda’ya Seyahat Edeceklerin Dikkatine

Hollanda’ya Seyahat Edeceklerin Dikkatine

Hollanda Hukuk Sisteminde Ne Zaman Arabulucuya İhtiyaç Duyarız ?

Hollanda Hukuk Sisteminde Ne Zaman Arabulucuya İhtiyaç Duyarız ?

Yurt Dışı Seyahati İçin Covid-19 Testi

Yurt Dışı Seyahati İçin Covid-19 Testi

6 Comments

  1. Selam,

    Ufak bir sorum olucak.

    Yasim suan 52 ve 60 yasinda erken emekli olmak istiyorum , bu konuda bir bilginiz varmi ?

    Saygilarimla,

    Kemal Okay

  2. Cok guzel bir yazi olmus tesekkurler. Bir sorum olacakti. Ozel Calisan Emekli maasi icin belirli bir yas siniri var mi (AOW gibi)? Varsa bu yaşi doldurmadan isi birakmam (erken emekli olmak gibi) veya Hollandadan ayrilmam kosulunda maasimdan kisilan miktara ne oluyor?
    Ornegin 5-10 yillik bir sure ile Hollanda’da calistim ve Turkiyeye dondum. Ozel Calisan Emekli maasimin en azindan 5-10 yillik bir kismi icin olan miktarini maas veya nakit olarak alabiliyor muyum?
    Tesekkurler

    • Merhabalar öncelikle teşekkür ederim yorumunuz için. Bu konu hakkında maalesef bilgim yok isterseniz Facebook’tan Turkish Professionals Network Eindhoven Grubunda sorunuzu paylaşın,mutlaka cevabı bilen kişiler çıkacaktır.

  3. benim babam 2012 yılında vefat etti ve taziye olduğu gün hollanda emeklilik kağıdı geldi ve o durumda ilgilenmedi kimse benimde kafama takıldı ve şimdi ben uğraşsam bunun için orda da 11 yıl çalışmış ve emekli olmuş sadece imza olmadı vefat oldu diye bildirildi dilekçe falan yazıp göndersem bana ve aile üyelerine maaş bağlanır mı lütfennnnnnn bakınn çünkü durumumuz yok eğer olursa ilgileneceğim ben

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

İlginizi çekebilir

Dil secenekleri

Tags